12 + 2 ok miért nem a Te szakmád az Esküvőszervezés

12 +2 boncolgatott téma azoknak akik azt tervezik, esküvőszervezők lesznek. A csillogást már mindenki ismeri, most egy kicsit beszéljünk az árnyoldalról is.

12 + 2 ok miért nem a Te szakmád az Esküvőszervezés

Nem kétséges, hogy esküvői szakma berkei lehetnek szórakoztatók és kifizetődők. A helyszínválasztás és a sütemények kóstolója, a ruhapróbák, és a vendégek vagy a szolgáltatók kiválasztása teljes mértékben szórakoztató is lehet. Az esküvő napján találkozhatunk az azt megelőző hónapok kemény munkájának kamatozásával, és ez az egyik legkedvesebb élmény/emlék, amit sok esküvőszervező munkájának csúcspontjaként említ.

Esküvőszervezőként is nagyszerű élményeket kínál, mint például a rengeteg szolgáltató kolléga megismerése, szórakoztató és érdekes szakmai konferenciák meglátogatása és hihetetlen helyszínek bejárása/feltárása, miközben szervezzük a nagy eseményt. Nem utolsó sorban pedig csodálatos ügyfelekkel dolgozhatunk életük egyik legfontosabb napján.

Egy esküvőszervező karrierje meglehetősen elbűvölőnek tűnik, hogy ha csak az erről a szakmáról készült amerikai filmekre gondolunk, de határozott okokat tudok felsorakoztatni, hogy miért nem ajánlott esküvőszervezővé válni bizonyos embereknek. Vannak napok, amikor alig tudom elhinni, hogy fizetnek valamit azért, amit ennyire szeretek, de vannak olyan napok is, amikor nincs elég pénz a világon ahhoz, hogy újra szervezzek vagy összehangoljak egy bizonyos esküvőt.

Ha magadra ismersz az alábbi pontokban, akkor ez nem valószínű, hogy a Te álom szakmád lehet. Mit kell fontolóra venned, mielőtt úgy döntesz, hogy esküvőszervezővé válsz:

1) Hétvégi és esti munka

Az esküvők nagy többségében hétvégi rendezvények (pénteki, szombati és egyre gyakoribb vasárnapi esküvők) és az esti találkozó a párokkal, időt vesz el a családtól és a barátoktól. Esküvőszervezés alatt egy olyan munkarendet értünk, amely nagyon nem felel meg a szokásos 9.00-17.00 óráig tartó hétköznapi munkarendnek.

Ha vállalkozásod van,persze szabhatsz határokat, hogy egyensúlyba hozd a munkarended. A valóság azonban az, hogy az esküvők 95% -a szombaton történik, továbbá ehhez sok ügyfelednek a 17.00-ás munka utáni találkozó az, ami az egyeztetésekre, szerződések megkötésére, szolgáltatói találkozókra, helyszínbejárásokra és egyéb témájú megbeszélésekre megfelelő lesz.

2) Fizikai és mentális kemény munka

Az esküvő napján végzett munka nagyon kemény munka. Olyan jól emlékszem az első esküvőmre. Izgatott voltam, hogy az első párommal dolgozhassak, de fogalmam sem volt arról, hogy az éjszaka végére teljesen kimerülök majd.

10-15 lábon töltött óra igencsak kimerítő, függetlenül attól, hogy mennyire jó formában van az ember. Nem beszélve a szellemi kimerültségről, az egész napos koncentráció és fokozott érzelmi töltöttség végett. Ez pedig egyre nehezebb lesz, ahogy idősebb leszel. Ágota kolléganőm egy alkalommal megmutatta nekem a lépésszámlálója adatait, amit kíváncsiságból egy esküvőn magán hordott, és hát nem akartam hinni a szemeimnek: 11 km gyalogolt táv volt a kijelzőn!

3) Esküvői „másnaposság”

Úgy érzed majd magad az esküvő után. Olyan, mintha nappal maratont futottál volna egy versenyen, és pluszba egész éjjel buliztál volna. A valóságban ez a dehidratáltság, a kialvatlanság, és a stressz együttes tünete. (lásd 2. pont). Nemhiába produkálod ezeket a tüneteket, hiszen sokszor reggel kezdődik a Te napod is nemcsak a páré. Korábban kelni, hogy át tudd futni az aznapi teendőid, kommunikálni akikkel még szükséges, aztán elmész fodrászhoz és sminkeshez, vagy ha Te magadnak készíted a frizurád és a make-up-ot, az is idő. Aztán utazás a helyszínre, ami akár órák is lehetnek a távolság függvényében. Így érkezel a helyszínre, ahol egy maratoni talpalás veszi kezdetét hajnal 1-2-3 óráig. Mindezek után pedig vezethetsz haza.

4) Kemény ügyfelek

A „nehezebb párok”mentálisan vesznek nagyon igénybe. Ezeket a helyzeteket a megfelelő módon kell tudnod kezelni. Kiszűrni, vagy ha nem tudsz nemet mondani akkor viselni. Nehéz ügyfelek így is akadhatnak ahogy említettem, de ez még nem jelenti azt, hogy problémások is. A problémásokat képesnek kell lenned felismerni, majd elengedni őket annak érdekében, hogy mindenki jól járjon. Ha nincs összhang közöttetek, nem szabad erőltetni semmit, mert katasztrófa lehet a vége, amit sem te, sem az ügyfél nem engedhet meg magának. Így azon ügyfelekkel, akikkel megtalálod a közös hangot (legyen az bármilyen) gördülékeny és kiegyensúlyozott együttműködés kerekedhet. Mindig erre kell törekedni! Nehezebb esetek mindig vannak és lesznek, őket kezelni kell tudni. Megfelelő színvonalon kiszolgálni, megfelelő minőségben rendelkezésre állni, és rugalmasnak lenni. Hiszen Ők azok, akikért dolgozol.

5) Érzelmi kapcsolat

Ez egy intenzív szakma, érzelmes menyasszonyokkal és érzelmes örömanyákkal, egy nagyon érzelmes napon. Sok szervező közel áll a párjaihoz, ami azt jelenti, hogy még keményebben dolgozik értük (ez jó dolog). Számos barátság alakult már így ki az évek során, ami az esemény után is töretlen maradt. Gyönyörű dolog, de ehhez az kell, hogy folyamatosan elégedettek legyenek veled (vagy talán egy kicsit több is).

Ezen az érzelmes napon nehéz nem személyesnek venni, ha valami nehezebben megy. Viszont, ha könnyen magadra húzod a negatív töltetű érzelmeket, akkor ez nem Te szakmád.

6) Nem a Te esküvőd

A párokkal való együttműködés azt jelenti, hogy az Ő álmaikat és vágyaikat váltjuk valóra, és nem a sajátunkat. Ez kihívást jelenthet néhány olyan esküvőszervező számára, akik szeretnék újra élni / szervezni saját esküvőjüket, vagy beleképzelni az ügyfelek elképzelését a sajátjába, mert az szerinte szép vagy jó.

Van úgy, hogy egy olyan esküvőt kell szervezned, amely abszolút nem illik az ízlésedhez, de ezzel rendben kell lenned és ezzel együtt kell a maximumot nyújtanod. Gondos és maximalista szervezőként mindig és minden körülmények között azt kell szem előtt tartanod, hogy a párnak mi a jó, mi a szép, mi a helyes, és persze legfőképp mi/ki az, aki hozzájuk és a stílusukhoz leginkább passzol.

7) Extrém türelem

Ha nincs türelmed és eltökéltséged (de mondhatnám elhivatottságnak vagy elszántságnak is) az esküvőszervezői karrier valószínűleg nem lesz megfelelő számodra. Néhány évbe telik, mire kényelmesen, mondhatni rutinszerűen (bár én ezt a kifejezést nem szeretem itt használni mert PONT ebben a szakmában nincs rutin, hiszen minden pár más, más igényekkel, amiket nekünk teljesítenünk kell) dolgozhatsz a gondosan felépített üzleti életedben, és kényelmes, de egyben eredményes munkát végezhetsz a párokkal. Ezután még néhány évbe telik az, hogy neved legyen a szakmában, hogy megismerjenek és kiépüljön a bizalom, majd az elismerés. Úgyhogy türelem.

Addig pedig járj továbbképzésekre, szakmai konferenciákra, különféle szakmai work shopokra, és fejleszd magad. Találd ki és építsd fel a saját esküvőszervező image-odat, terveztess weboldalt és különböző közösségi média site-okat (Facebook, Instagram, Twitter) amiket heti rendszerességgel karban kell tartanod, és jelen kell lenned. Találkozz minél több szolgáltatóval és partnerrel, hogy személyesen is megismerhesd őket és a munkájukat, hiszen együtt fogtok vélhetően dolgozni, valamint persze, hogy ők is megismerhessenek téged és a munkamorálodat. Járj szakmai gyakorlatra asszisztensként amennyit csak tudsz, hogy releváns tudást és tapasztalatot gyűjts. Mindig lesznek új szolgáltatók is, akikkel érdemes lesz kapcsolatot ápolni, így folyamatosan figyelned kell a szakma újoncait/ újdonságait egyaránt.

8) Visszahúzódó típus

A szervezők sokféle párral és szolgáltatóval dolgoznak együtt. Az esküvői ipar nagyon mozgalmas emberileg, és a szervező, valószínűleg az iparág leginkább szociális résztvevője.

Ha introvertált, azaz félénk vagy és nem szeretsz emberek között lenni, kommunikálni, néha egyszerre több emberrel is vagy esetleg nyilvánosan konfrontálódni, akkor az esküvőszervező egy nagyon nehéz karrierlehetőség lehet számodra. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudod legyőzni ezeket a személyiségvonásokat, de ez akkor is megfontolandó. Viszont az esküvőszervezés lehet az a bátorítás, amire szükséged van ahhoz, hogy leküzd ezen félelmeidet és megnyílj.

9) Nem képes kezelni a stresszt

Sokan közülünk azért választják ezt a karriert, mert bolondulnak az izgalmakért, a kihívásért és az esküvő napján megélt boldogságért, amit a hálálkodó ölelések és puszik jelentenek a pártól és a vendégeiktől. Életünk (és munkánk), hogy megoldjuk a problémákat, mindent időben és kézben tartsunk, és 20+ fős szolgáltatói csapatot kezeljünk anélkül, hogy megizzadnánk. Ha kezelni tudod a stresszt és megőrizni ezalatt a hidegvéred, akkor ez a Te szakmád lehet.

10) Multitasking

Az esküvőszervező az egyidőben történő többrétű feladatokat és azok szervezését, teljesítését teljesen új szintre emeli. Nem csak több feladatot kell egyszerre megoldanod, és emlékezni a millió dolgodra a fejedben, gyorsan cselekedned is szükséges, hiszen néha pillanataid vannak eldönteni mi legyen.

Az évek folyamán pedig egyszerre 4-5 különböző párral is tudnod kell együtt dolgozni egyidejűleg, hiszen a sorozatos felkérésekből adódóan megtelik majd a naptárad és bizony ezek elég közeli időpontok / esküvők lesznek gyors egymás utánban, akár minden péntek, szombat, vasárnap.

Ha nem vagyunk rendkívül alaposak, precízek és pontosak, akkor az megjelenik a munkánkban és a hírnevünkön is. Ha 5 párral dolgozol például egyszerre, és minden párnak legalább 8 esküvői szolgáltatója van, akkor akár 40 különböző embert jelent, különböző témában, akivel kommunikálsz egy héten, több hónapon át.

11) Ego

A magadba vetett önbizalom nagy jelentőségű az esküvők szervezésének sikerében. Egy nagy egó nem.

12) Nincs szenvedély

Ne menj el esküvőszervezői tanfolyamra, csak azért, mert a saját esküvőd után úgy érzed, másét is meg tudod oldani. A „meg tudom oldani” és az „azért fizetnek, hogy tökéletes legyen között” óriási morál-beli különbség van. Nekünk ez a munkánk, mint másnak a könyvelés. Itt egyetlen egy dobásunk van, hogy minden klappoljon, és a pár úgy érezze, hogy tökéletesen elégedett, azt kapták amiért fizettek.  Ahhoz, hogy sikeres légy és boldogulj, szeretned kell, amit csinálsz természetesen. Sok szervező hihetetlen áldozatot hoz azért, hogy sikeres legyen. Ez pedig nem megy óriási szenvedély nélkül. A szenvedély mellett az integritás persze ugyanolyan fontos. Légy elhivatott, szeresd a szakmát, a partnereid, a párjaid és az EMBEREKET.

12 +1) Hosszú távú kötelezettségvállalások

Amikor új ügyfeleid lefoglalnak téged egy esküvőre, és úgy örülsz az új foglalásnak, mint az elsőnek életedben, amikor még évek múlva is lelkendezve várod, hogy belecsapjatok a szervezésbe, na az az igazi elhivatottság. A párokkal hosszú távú elkötelezettséget vállalsz arra, hogy egy évig vagy akár annál is tovább dolgozol velük, hogy megszervezd a tökéletes esküvőt számukra. Előfordulhat, hogy sokszor meg kell harapnod a nyelved, el kell számolnod háromig, vagy ugyanazt az emailt 3-szor küldöd el és semmi válasz rá, mégis kárpótol a végeredmény: a feldekorált pazarul festő helyszín, a csodásan mutató, boldog és önfeledten ünneplő pár és a vendégek. Ami pedig mindennél többet jelent, az a szakmán belüli elismerés, amikor a szolgáltatók is ugyanúgy elégedettek a munkáddal és alig várják a legközelebbi együttműködés lehetőségét.

12+2) „Szezonális” anyagiak

Amikor esküvőszervező vállalkozásod van, a jövedelmed nagymértékben ingadozhat. Egy szervező árajánlata így széles skálán mozoghat, attól függően, hogy hol laksz, milyen vonzáskörzetben dolgozol, mit igényel a pár, és milyen típusú szolgáltatásokat kínálsz. Az elkeserítő ebben az, ha a ráfordított munkaórákat, amit a közel egy év alatt abba az esküvőbe fektettél, és a végén megkapott béredet leosztod, magad is meglepődsz majd mennyire alulfizetett egy szakma ez tulajdonképpen. Továbbá mint tudjuk egy évet tekintve az esküvők 90%-a május és szeptember között zajlik. Szeptember végétől májusig pedig gyakorlatilag semmi. Bár ezt lehet marketing stratégiával szépen orvosolni / áthidalni, hiszen egy téli esküvőnek is tud olyan különleges bája lenni, mint egy nyárinak. Mondjuk a munka nem áll meg, hiszem a kora tavaszi esküvőkre és onnantól a következő éviekre ugyanúgy készülni kell folyamatosan, szóval a munka az nem áll meg ősszel, de a kifizetések igen.

 

500 tündéri, szívet melengető és szép dolgot tudnék írni arról, hogy miért annyira csodálatos ez a szakma, (mert az!) de meg akartam osztani a nem-dicsőséges, kicsit árnyaltabb oldalt is veletek, lessetek be a kulisszák mögé és lássátok az érem másik oldalát is.

Köszönöm a figyelmeteket ♥

 

Fotó: TnB Photography

 Esküvő, esküvői szakma, Esküvőszervezés, Esküvőszervező, esküvőszervező feladata, esküvőszervező munkája, Yvette Wedding

new

Mini esküvő

new

Midi esküvő

Arapatróna

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bojtos-Orosz Ivett

Bojtos-Orosz Ivett Odett

okleveles esküvőszervező

Telefon:
+36-30/38-77-153

E-mail:
yvettewedding16@gmail.com

Website:
yvettewedding.hu

Közösségi:
Facebook

Instagram

Pinterest

ESZSZE logó

    Az foglaltakat elolvastam, megértettem és tudomásul vettem.