Hogyan ne szervezz esküvőt magatoknak

Rengeteg pár szervezi maga az esküvőjét manapság még mindig, ami egy pazar  és örömteli feladat lehet, ha az embernek ideje, türelme és elhivatottsága is van hozzá. Viszont még ha ezek mind adottak is a tökéletes szervezési munkához, nem minden esetben elegendő

Hogyan ne szervezz esküvőt magatoknak

5 + 1 tipp egy esküvőszervező tollából, amit érdemes megfontolni.

Rengeteg feladat áll majd előttetek, rengeteg buktatóval, megannyi óra „guglizással”, számtalan találkozóval és helyszínbejárással, több száz email megírásával , több oldalnyi szerződés átnyálazásával, és rejtett bakikkal.

Ez azonban egy csodálatos kihívás és időszak, amit mindenki megérdemel, hogy 100°%-ig élvezni tudja. Megfelelő felkészüléssel, vagy egy esküvőszervező szakember tanácsaival ezek maximálisan elkerülhetők.

Én most pár tanáccsal látnálak el benneteket ahhoz, mik azok, amiket feltétlen mérlegeljetek, és kerüljétek, ha magatok álltok neki a szervezésnek. Lássuk akkor.

 1. Soha semmit szerződés nélkül

Se foglaló, se előleg, se semmilyen helyszín, és egyéb szolgáltató lefoglalása, pláne megbízása, szóbeli alapon, de még emailben sem. Csakis hivatalosan mindkét fél által aláírt, minden esetben alaposan átolvasott és mérlegelt szerződés mellett dolgozzatok bárkivel. A kifizetések is minimum átvételi elismervény és/vagy számla ellenében működjenek kizárólag.

 1. Zéro alkohol

Az esküvőtökön dolgozó szolgáltatók alkoholfogyasztása amire itt gondolok, hiszen ők dolgozni mennek oda, így indokolatlan és elfogadhatatlan lenne bármennyire kevés alkohol fogyasztása is. A legbiztosabb pedig, ha ez a köztetek lévő szerződésben is rögzítésre kerül.

 

 1. A személyes találkozó varázsa

Lehetőség szerint minden szolgáltatóddal legalább egy személyes találkozó legyen, mielőtt szerződnétek. Miért? Mert nagyon fontos a kémia, az összhang, ami közöttetek beindul (vagy nem, ami szintén egy jelentős jel lehet). Fontos kivel kell egy ilyen megismételhetetlen nap mozzanatát felépítened, és fontos döntés kire bízod.

 

 1. Ne bízz fontos feladatokat vendégre, és ne te csináld

Bármennyire banálisnak tűnő feladat az, ő a te esküvődön egy meghívott vendég, akinek az a feladata, hogy jól érezze magát. Bizonyos, hogy nem fog nemet mondani a kérésedre, és megcsinál mindent a kedvedért, de biztos, hogy kielégítő lesz a végeredmény számodra? Ő nem egy szakember, ezt szögezzük le, bármennyire is talpra esett, vagy jó a beszélőkéje, vagy ügyes kezű. Őrá pedig biztos, hogy ennyi terhet szeretnél róni fizikálisan és mentálisan is? Pláne, ha a megkért személy ráadásul egy fontos szereplője a napnak, például az Édesanyád. Lehetőség szerint ne ő dekoráljon, ne ő vegye át a tortát, ne ő kezelje az aznapi kifizetéseket…és még sorolhatnám mikkel bízzák meg az Örömanyákat a menyasszonyok. Épp ezért fontos, hogy minden a megfelelő szakértő kezébe kerüljön, és mindenkinek csak jól kelljen éreznie magát aznap, kezdvén a legfontosabbal, veletek. Így talán mondanom sem kell, miért nem a legmegfelelőbb felállás, ha aznap az öltözködésen kívül van egyéb feladatotok is. Nem beszélve arról, hogy egy esküvő nagyon sokrétű, adott esetekben több helyszínes, embert próbáló fizikailag és borzasztóan időigényes is. Biztos jól ismer a testvéred, de fog úgy beszélni és szórakoztatni egész este, mint egy ceremóniamester? Vajon ő figyel majd arra, hogy az este minden fontos pillanatában ott legyenek azok, akiknek feltétlenül szükséges (pl: a fotós, hogy megörökítse Édesanyád arcán a legördülő könnycseppet a vacsorai beszédeknél)? Vajon ő figyelni fog arra, hogy megfelelő pillanatban kerüljön be a torta? Nem. És nem azért, mert nem akar, hanem mert efész egyszerűen nincs tapasztalata.

 1. Mindent a maga idejében

Legyen egy felállított időrended onnantól kezdve, hogy kitűztétek a nagy napot, egészen az utolsó vendég hazameneteléig. Haladj ezen ütemterv szerint és így tuti nem fogsz elcsúszni semmivel. Mivel kezdesz, mi a második lépés, ezek mikor történnek …és így tovább.  Állíts fel egy prioritási sorrendet, mik a legfontosabbak, amihez mindenképp ragaszkodtok, és azok mindenképp legyenek meg, aszerint haladjatok. Ha jegyzetelős vagy, mint én akkor papír alapon, vagy Excel táblázatba teljesen mindegy, ahogy számodra átlátható és kezelhető marad.  De ne bízd a memóriádra, hiába tökéletes, ez most nem lesz elég. Ne adj esélyt magadnak a hibázásra, egy mondatnyi emlékeztetőt semmiből sem tart leírni. Ha ehhez a menetrendhez és a szükséges lépések összeállításához szükséged lenne segítségre, állok rendelkezésedre. Lépésről lépésre felépítjük a nagy napot és az odáig vezető utat is.

 

+1.  Az Arapatróna a segítségetekre siet

Végezetül szeretném a figyelmetekbe ajánlani az előkészületek hatalmas segítségét, a könyvem, az AraPatrónát, melyben rengeteg hasznos segítséget találtok. A fejezeteket úgy állítottam össze, hogy azokra az aprólékos feladatokra fókuszáltam, ami rengeteg időt vesz el minden pártól, mert ez igényli a legtöbb utánajárást, számítógép előtt töltött hosszú órákat, blogok és különféle cikkek olvasását, Facebook, Instagram, YouTube böngészést és egyebeket. Mik ezek például? Nos:

 • meghívó szövegek
 • meghívó idézetek
 • az esküvői smink rejtelmei
 • segítség a ruhaválasztáshoz, hogyan kezdj bele
 • hogyan állj a tortarendelés kérdéséhez
 • milyen zenei összeállítást válassz például a szertartás részeihez, vagy a torta behozatalához, vagy az első tánchoz
 • dekorációs tanácsok
 • tippek a fotózáshoz
 • hogyan állítsd össze a nagy nap kellékeit, mire lehet szükséged aznap
 • mi a különbség a ceremóniamester/vőfély és a szertartásvezető / anyakönyvvezető között
 • és persze ültetési rend sablonokat is találhattok benne, ami körasztalos és táblaasztalos ültetéshez is tudtok sablonként használni

 

Kellemes készülődést kívánok, az Arapatrónát pedig az alábbi linken tudjátok bővebben megszemlélni és megrendelni.

http://yvettewedding.hu/arapatrona/

Ölelés,

Ivett

 

Fotó: https://www.digilab.hu/

Fotó: https://www.szalaymona.hu/

Borítókép: https://www.vdartphoto.com/

 

 arapatróna, Esküvő, esküvő tervezés, Esküvőszervezés, Esküvőszervező, felkészülés az esküvőre

new

Mini esküvő

new

Midi esküvő

Arapatróna

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bojtos-Orosz Ivett

Bojtos-Orosz Ivett Odett

okleveles esküvőszervező

Telefon:
+36-30/38-77-153

E-mail:
yvettewedding16@gmail.com

Website:
yvettewedding.hu

Közösségi:
Facebook

Instagram

Pinterest

ESZSZE logó

  Az foglaltakat elolvastam, megértettem és tudomásul vettem.