Mindent az esküvői sminkről

Az esküvői smink az, mely meghatározza látványunkat, kinézetünket és tükrözi az esküvőnk hangulatát, stílusát. Így elengedhetetlen, hogy a legjobb formánkat hozzuk! A képek, melyről visszanéz ránk a sminkünk, örök emlék marad, melyet unokáink is szívesen nézegetnek majd.

Mindent az esküvői sminkről

Izgalmas kalandba kezdesz, amely kaland első kihívása az esküvőd megszervezése. Mindegy, hogy több száz fős lagzit szeretnél, vagy csak szűk családi körben ünnepelnél, a szervezés izgalmas és egyben stresszes vállalkozás.

Szeretném megkönnyíteni a dolgod azzal, hogy egy profi sminkmester tanácsai alapján, fény derül arra, milyen egy jó esküvői smink, illetve leginkább miért tanácsos profi sminkest fogadni ezen a napon. Ez a profi szakember pedig Somodi-Bényei Betti Lash & Make -Up Artist, aki újra és újra le tud nyűgözni a munkában való lelkesedésével, kreativitásával, megújulási képességével és persze tehetségével.

Akkor lássuk is tulajdonképpen milyen a jó esküvői smink?!

Régebben a menyasszonyi sminkek kötelező jelleggel visszafogottak, és természetesek voltak. Mostanra ez változni látszik, gyakran látni erőteljesebb füstös vagy éppen extravagáns sminkeket is a menyasszonyokon. Most már szerencsére itt sincsenek kőbe vésett szabályok, minden csakis a menyasszonytól függ! A jó menyasszonyi smink tehát olyan, ami harmonizál az egyéniségeddel, amit teljesen a magadénak érzel, és ami ezáltal növeli az önbizalmadat.

Na, azért ennyire nem egyszerű a történet, mert gondolj csak bele, mennyi-mennyi minden fog történni Veletek az esküvő napján. Reggeltől készülődés, fotózás, a vendégek fogadása, polgári szertartás, majd irány a templom, aztán a vacsora helyszíne és hajnalig tartó mulatozás. Mindezt általában rekkenő hőségben, vagy éppen az időjárás egyéb viszontagságainak kitéve, izgalomban, a meghívottak árgus tekintetének össztüzében, hogy a fényképezőgépek folyamatos kattogásáról és a megszámlálhatatlan sok pusziról ami az arcotokon csattan, már ne is beszéljünk…

Ez már keményebben hangzik, igaz? És bizony, neked végig a legszebb arcodat kell mutatnod, üdének és frissnek kell látszanod, az első perctől az utolsóig. Ez azt is jelenti, hogy a sminkednek szuper tartósnak és vízállónak kell lennie, amit csak professzionális minőségű anyagok használatával, megfelelő technikával és fixálással lehet elérni. Ezen kívül fontos, hogy a végeredmény jól mutasson élőben és a fotókon egyaránt.

Miért hívjak profi sminkest?

– ha a hétköznapokban nem is sminkeled magad, a nagy napon akkor is szükséged lesz legalább egy minimális sminkre, amitől úgy fogsz kinézni, mintha 12 órát aludtál volna, 10 kilóval könnyebb és 5 évvel fiatalabb lennél,
– ha rutinos sminkelő vagy, akkor se ajánlott magadnak elkészíteni az esküvői sminkedet, egyszerűen azért, mert az esküvő napján így is ezer felé kell majd figyelned, ( persze ezeket a terheket egy esküvőszervező könnyedén leveheti a válladról ) és különben is: megérdemelsz egy napot, amikor mindenki körülötted sürög-forog!
– mert az esküvődön készült fotókat még az unokáid is látni fogják, miért ne mutatnád a legjobb formádat?
– egy profi sminkes olyan gyakorlattal, technikákkal és anyagokkal dolgozik, ami garantálja, hogy a sminked még hajnalban is olyan lesz, mint amikor feltették.

Mikor NE hívjak profi sminkest?

– ha nem állsz készen rá, hogy változtass a már megszokott sminkeden: ha a hétköznapokon is sminkeled magad, akkor már bizonyára van egy olyan „arcod”, amit megszoktál. Ezt a sminket valószínűleg te tudod a legjobban elkészíteni magadnak, ez esetben csalódott lehetsz a sminkes munkájában. De biztosan ez a smink az, ami a legjobban áll neked? Biztosan ez való az esküvődre is? Ha bizonytalan vagy, akkor nyugodtan kérd ki egy profi tanácsát! Ő mindig pártatlan véleményt fog alkotni az eredményről.
– csak akkor hívj sminkest, ha készen állsz meghallgatni és esetleg elfogadni a tanácsait!

Mikor kezdjek el sminkest keresni?

Minél előbb! Senki nem fog furának nézni, ha már fél esetleg egy évvel korábban lefoglalod az időpontot. Minél tovább vársz, annál valószínűbb, hogy elhappolják előled a kívánt szolgáltatót. A próbasminkre bejelentkezni viszont elég nagyjából egy hónappal a nagy nap előtt, amikor már megvan a menyasszonyi ruha, tudjátok milyen lesz a dekoráció, a csokor, a helyszín stb..!

Mi alapján válasszam ki a sminkest?

– legfontosabb a személyes szimpátia, illetve mindenképpen érdemes megnézni a kiszemelt sminkes referencia munkáit is
– tudd meg, hogy milyen anyagokkal dolgozik az illető, mert ide mindenképp profi felszerelés kell!
– kérj próbasminket! Ha bármi miatt úgy érzed, hogy valami nem az igazi, akkor keress másik sminkest!

Miért kell a próbasmink?

A próbasmink nem felesleges pénzkidobás, nem egy újabb macera. Sőt, igazából az arának sokkal nagyobb szüksége van rá, mint a sminkesnek. Hisz a személyes találkozó alkalmával dől el, hogy a két fél mennyire szimpatikus egymásnak, mennyire tudnak egymással dolgozni. Hiába találtál egy képzett, gyakorlott profi sminkest, ha nem vagytok egy hullámhosszon, akkor kínszenvedés lesz az a pár együtt töltött óra is. Te se vágysz erre az esküvőd napján, igaz?

Ezen kívül fontos, hogy a sminket ketten együtt, közös erővel találjátok ki. Te elmondod azt, amit megálmodtál magadnak, a (jó) sminkes pedig elmondja, hogy ebből mi az, ami megvalósítható, mi az, ami igazán jól fog állni neked. Ezen kívül ne felejtsd el, hogy az esküvői sminkednek nem csak az arcodhoz és a személyiségedhez kell illeszkednie (mintha ez olyan kis dolog lenne…), hanem az esküvő stílusához is passzolnia kell. Ezért fontos, hogy a próbasmink alkalmával már legyenek pontos elképzeléseid a ruhádról, helyszínről, dekorációról, frizuráról.

Ezután elkészül maga a smink, amit nagyon alaposan és körültekintően figyelj meg! Az se árt, ha jelen van egy barátnőd (akinek mindig túl kevés a smink), anyukád (akinek mindig túl erős a smink), vagy a vőlegényed (akinek smink nélkül is tetszel).
Ha bármi észrevételed van, szólj! Hidd el, a (jó) sminkes hálás lesz neked az őszinteségedért, és egészen addig fogja alakítani a sminkedet, ameddig mindketten tökéletesen elégedettek lesztek!

A profi sminkes általában fel szokta jegyezni a használt anyagokat is, hogy a nagy napon pontosan ugyanazt a sminket tudja neked elkészíteni, mint amit a próbán megalkottatok. Természetesen kisebb átalakítások az esküvő napján is beleférnek.

Itt még nincs vége a mókának, a sminkedet szoknod, tesztelned is kell! Menj el bulizni a barátnőiddel, tartsd akkor a leánybúcsút, de legalább a kutyát vidd le sétálni, hogy lásd, mennyire tartós a smink. Ez egyrészt visszajelzés a sminkesnek, másrészt megnyugvás magadnak.

Feltétlenül szükséges a próbasmink?

Ha a fenti szösszenet nem győzött meg arról, hogy szükséged van próbasminkre, vagy ne adj isten az utolsó pillanatban lemondja a sminkesed, akkor természetesen elhagyható a próbasmink, egy tapasztalt sminkes anélkül is képes téged széppé, különlegessé varázsolni.

Mi dolgom van még az esküvő előtt?

Igazán szép sminket csak ápolt bőrre lehet feltenni, úgyhogy elengedhetetlen, hogy az esküvőd előtt konzultálj egy jó kozmetikussal! Ha problémás a bőröd, akkor érdemes már 5-6 hónappal előtte bejelentkezni, mert a legtöbb bőrprobléma gondos és szakszerű ápolással megszüntethető, de idő kell hozzá.

Az utolsó arctisztításra bőrtípustól függően 2-3 héttel a nagy nap előtt érdemes elmenni. Az utolsó szemöldök/szempilla festésre, szemöldökszedésre egy héttel korábban érdemes sort keríteni. Ha szeretnél 3D-s (szálankénti) műszempilla hosszabbítást, azt 3-4 nappal korábban építtesd fel. Ezen kívül a bőröd (és a sminkesed) nagyon hálás lesz, ha az esküvőt megelőző 1-2 napon elmész egy arcradír, hatóanyagos masszázs, arcpakolás kombóra a kozmetikusodhoz. Valamint az esküvő előtti hetek hidratálása kiemelkedő fontosságú. Azaz a megfelelő mennyiségű folyadék bevitellel (napi 2-3 liter) csodásan hidratált, rugalmas és könnyen kezelhető lesz a bőröd.

Még egy dologról kell itt beszélni, bár nem közvetlenül sminkes téma: nincs lehangolóbb látvány, mint a hófehér ruhából előtűnő rákvörös bőrű menyasszony. Ezért kérlek, ha szép barna bőrre vágysz, akkor fokozatosan, hónapokkal előbb kezdj el napozni, szoliba járni! Ha az esküvő előtti napokban jössz rá, hogy túl fehér vagy, semmiképp se próbáld egy alkalommal bepótolni ezt!

Mi fog történni az esküvő napján?

Szinte minden esetben a készülődés helyszínére mennek a sminkmesterek, hogy ne kelljen még emiatt is rohangálnod. Miután a fodrász befejezte a frizurádat, elkészíti a te sminkedet, amire 60-70 percet szoktak számolni, biztos, ami biztos alapon. Ennyi időre általában nincs szükség, de én azt mondom, hogy inkább társasozzatok a maradék időben, mint kapkodjunk. Ha a menyasszonyi smink kész van, utána az előre egyeztetett további sminkeket is (örömanyák, tanúk, koszorúslányok) megcsinálja, illetve feldob egy kis alapozót a vőlegényre is (hacsak el nem szalad előle!).

Itt hívnám fel a figyelmet egy nagyon fontos dologra! Mindenképpen olyan felső legyen ekkor rajtad, amit könnyen le tudsz venni, amit nem kell áthúzni a fejeden, nehogy a levételnél tönkretegye a friss sminkedet és frizurádat…

Mi az az egész napos rendelkezésre állás?

Ez egy különleges szolgáltatás a profi sminkeseknél, ami itthon még nem nagyon terjedt el, de külföldön nagy hagyománya van. A lényeg, hogy a sminkes feladatai nem érnek véget a smink felrakásával, hanem az egész napot veletek tölti, végig melletted van a fotózáson, a szertartáson és a vacsorán is, hogy bármikor “elkaphasson” egy gyors púderezésre, vagy rúzs-korrigálásra. Sőt, akár lehetőség van egy teljesen új smink elkészítésére a menyecskeruhához. Valamint figyelemmel kíséri persze a násznép többi tagjára feltett sminkjét is, így, ha ott is korrigálni kell, természetesen ezt is megteszi.

Mi legyen nálam az esküvő napján?

Az esküvő napjára nem árt összeállítani egy kis túlélő csomagot, ami belefér a tanúd vagy édesanyád táskájába, és ami megmenthet néhány kellemetlen szituációtól. A sminked rendben tartásához elengedhetetlen egy kis púder, vagy mattító kendő, korrektor, néhány fültisztító pálcika, szájfény, vagy rúzs.

És ha mégis úgy döntök, hogy magamat sminkelem?

Előfordulhat, hogy egyszerűen nem megoldható a sminkes jelenléte, pl. ha egy egzotikus tengerparton mondjátok ki a boldogító igent, akkor ebben esetben is érdemes konzultálnod egy profival, aki elmondja, mit és hogyan kenj magadra a kívánt cél eléréséhez. Ezután már csak az a dolgod, hogy gyakorolj, gyakorolj, és gyakorolj!

Remélem tudtunk Neked segíteni ebben a témában kicsit. Persze napokat el lehet ezzel tölteni, de úgy gondolom hasznos útravalót kaptatok ahhoz, hogy világszép sminkben pompázzatok a Nagy Napotokon!

Kellemes készülődést!

Fotó: Kortye Katalin

 bőrápolás, Esküvő, esküvői smink, menyasszonyi smink, próbasmink, smink

new

Mini esküvő

new

Midi esküvő

Arapatróna

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bojtos-Orosz Ivett

Bojtos-Orosz Ivett Odett

okleveles esküvőszervező

Telefon:
+36-30/38-77-153

E-mail:
yvettewedding16@gmail.com

Website:
yvettewedding.hu

Közösségi:
Facebook

Instagram

Pinterest

ESZSZE logó

    Az foglaltakat elolvastam, megértettem és tudomásul vettem.