A szabadban tartott esküvők

Hasznos tanácsok a természet lágy ölén tartott esküvőkhöz. Mire ügyeljetek, mire készüljetek, mik a lehetőségek és persze mit érdemes inkább átgondolni.

A szabadban tartott esküvők

Mivel áprilist írunk, odakint javában tombol a tavasz, és elkezdődött az esküvőszezon is. Gőzerővel zajlanak a helyszínkeresések, és biztos vagyok benne, hogy ahogy ez idáig is, most is rendkívül sok pár tervez szabad ég alatt összeházasodni.
Azok a párok, akik kisebb létszámú esküvőt terveznek, gyakran nyúlnak ehhez a témához, de mindig a biztos pontnál maradva, elvetik az ötletet. Nos nem tagadom, valóban van némi kiszolgáltatott helyzete, de romantikus vonala utolérhetetlen.
A kültéri szertartásnak valóban nincs párja, és semmilyen helyszín belső tere nem veszi fel a versenyt egy jól megválasztott külső helyszínnel, azonban itt is akadnak olyan dolgok, amikre mindenképp ügyelnetek kell, és alaposan mérlegelni szükséges.
Ezeket szedtem most egy csokorba nektek, minél könnyebb dolgotok legyen a döntésben. Lássuk akkor, vágjunk is bele.

Legelső mozzanatként érdemes tisztázni azt, hogy csak a szertartás, vagy más esemény is a szabad ég alatt kerül megrendezésre. Értem itt más esemény alatt például a vendégvárást vagy a csoportos fotózásokat, illetve a vacsorát is a bulival. Helyszín választásnál ez fontos szempont, ugyanis ennek fényében szükséges felkészülni rá.

No de legelőször is, mi jöhet szóba kültéri helyszínként? Például:
– a választott helyszínetek kertje, parkja
– egyéb közparkok
– erdő
– tábor
– arborétum
– vízpart, tópart
– hajó
– pajta
– lovarda
– kert
– esetleg fürdő / strand
A teljesség igénye nélkül persze.

Természetesen ezek közül akadnak olyanok, amiknek utána kell járni, lehet -e esküvőt tartani (nem minden parkban, fürdőben lehet pl.) és ha igen, milyen feltételekkel. Egyben érdeklődjétek meg, hogy nincs – e más, a tiétekkel párhuzamos rendezvény, esemény, ami bezavarhatja a tietekét.

Abban az esetben, ha csak a szertartás lesz szabad ég alatt és a többi esemény egy más, zárt helyszínen kerül megrendezésre, fontos az alábbi kérdéseket feltenned magatoknak, és persze választ is találni rájuk:
– milyen a szertartás helyszín megközelíthetősége?
– milyen parkolási lehetőség van?
– aki nem autóval érkezik az esküvőre, hogy jut el ide?
– és hogy jutnak el a vendégek a vacsora helyszínére utána?
– anyakönyvvezető kimegy (kimehet – e) a helyszínre? (ha igen, ennek lesz plusz költsége több, mint valószínű)
– honnan lesz hangosítás, világítás?
– ki készíti el ide a dekorációt? (pl: boldogságkapu, bevonuló út, a szertartás asztal és a pár székei …stb)
– hogyan / mire ültethetem a vendégeket?
– szertartás asztal és 2 -2 szék a párnak és a tanuknak minimum szükséges, honnan lesz?
– ha lesz egy kis vendégvárás is a helyszínen (de a vacsi már nem), akkor ételekről és italokról gondoskodni szükséges (előfordulhat, hogy azok hűtéséről is, azonban ezt nem kell túlgondolni, ha már rusztikus esküvő, akkor elegendő lehet egy – két dézsa jéggel megrakva)
– ha rekkenő a hőség legyezőkkel kedveskedhetsz a vendégeiteknek, mely akár ültetőként, vagy köszönetajándékként is használhatsz
– ha picit hűvösebb van az egyszer használatos plédek jól jöhetnek

Amennyiben az egész esemény szabadtéren kerül megrendezésre, akkor a fentieken kívül (ami a szertartás és a vendégvárásra volt elegendő) természetesen még az alábbiakról kell gondoskodni:
– asztalok, székek
– catering, megfelelő mennyiségű terítékkel, evőeszközökkel külön a vendégváráshoz, a vacsorához, a tortavágáshoz és az éjféli menühöz
– megfelelő fő felszolgáló, akik tálalnak, leszednek, szervíroznak, akkor is, ha büfé asztalos az étkeztetés, italozás
– különböző űrtartalmú poharak
– szalvéták
– abroszok
– az ételek, a desszertek és italok egész estére (catering)
– azok hűtése
– hol van lehetőség átöltözésre?
– az ajándékok és a „menyecske pénz” őrzésére?
– szükséges lehet padlózat, illetve fedett (árnyékos) rész is
– valamint férfi / női mellékhelyiség,
– vízellátás,
– levegő keringetés, vagy melegítő berendezés (pl: ventilátor, párakapu, hőgomba)
– szemét gyűjtés.

Mindkét esetben a leges legfontosabb azonban, az, hogy mivel a szabadtéren megrendezésre kerülő események abszolút kiszolgáltatott helyzetben vannak az időjárást tekintve, mindig legyen B tervetek, hová viszitek be az eseményt rossz idő esetén, és mi az, amit nem tesz tönkre az eső (tálalás, ételek, dekoráció…stb)? A fenti kérdéseket úgy is tegyétek fel magatoknak, hogy ha aznap 100 ágra süt a nap, de előző este esett, mintha dézsából öntenék, és ázott a táj, a föld… minden. Banálisnak tűnik, de higgyétek el nagyon is szükséges a rovarok, bogarak elleni védelemről gondoskodni: szúnyogriasztók, hangya és darázs riasztó, mert az ételeket, gyümölcsöket és az édes illatokat nagyon szeretik. Szúnyogriasztót a szertartáshoz külön is tehettek ki.
Végezetül pedig kitelepített és nagyobb létszámú esküvő esetén a legkényelmesebb a sátor bérlés, melyet akár a luxus kivitelig tudnak biztosítani az erre szakosodott szolgáltatók. Mindenképp kérj tanácsot szakembertől, és konzultálj minél több hozzá értő személlyel.

Amennyiben pedig még többet szeretnél megtudni a kültéri esküvőkkel kapcsolatosan, keress bizalommal, mindenben a segítségedre leszek.

Ivett

Fotó:https://www.tnbphoto.hu/

 Esküvő, esküvő a szabadban, esküvő tervezés, esküvői felkészülés, esküvői helyszín, Esküvőszervezés, Esküvőszervező, felkészülés az esküvőre, kültéri esküvő, pajtaesküvő, szabadtéri esküvő

new

Mini esküvő

new

Midi esküvő

Arapatróna

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bojtos-Orosz Ivett

Bojtos-Orosz Ivett Odett

okleveles esküvőszervező

Telefon:
+36-30/38-77-153

E-mail:
yvettewedding16@gmail.com

Website:
yvettewedding.hu

Közösségi:
Facebook

Instagram

Pinterest

ESZSZE logó

    Az foglaltakat elolvastam, megértettem és tudomásul vettem.